Menu Luk

Solceller leverer varen

Manges el-udgifter bliver større og større, alt imens solcelleenergi bliver en bedre og bedre forretning for den private forbruger. Læs mere om hvorfor det kan betale sig at investere i solceller her.

Solceller tjener sig selv hjem
For blot få år siden var det dyrt at investere i et solcelleanlæg til en almindelig husstand. Men i dag koster det ikke mere end 140.000 kroner for et anlæg, der producerer stort set al den strøm du har brug for. Der findes i dag løsninger, hvor du kan nøjes med at investere ca. 105.000 kroner for et 6KW anlæg og alt efter hvilken tilbagebetalingsmetode du benytter, kan anlægget være tilbagebetalt efter kun 6 år. Dvs. at det meget hurtigt bliver rentabelt at have solceller og det kan ses på elregningen. Dette har også noget at gøre med, at man i dag kan benytte to metoder; regnskabsmetoden eller standardmetoden. I dag producerer et solcelleanlæg omkring 5.500 kWh årligt, og med de nuværende elpriser og afgifter er det en besparelse på ca. 11.000 kroner – selvfølgelig afhængig af elprisen i dit lokalområde.

Stiger i værdi
Hvis elpriserne bliver ved med at stige som de har gjort de seneste år, bliver besparelsen på elregningen kun større og større. Værdien af den overskydende elektricitet, som solcelleanlægget producerer hovedsagligt om sommeren, bliver samtidig højere. Dette vil altså sige, at besparelsen på 11.000 kroner kun bliver højere og højere med tiden. Dette kræver dog at ens solcelleanlæg er tilsluttet elnettet, hvilket i det hele taget er en fornuftig ting at gøre, eftersom de fleste solcelleanlæg ikke producerer helt nok elektricitet til en husstand i vintermånederne. Når man er tilsluttet elnettet, vil ens elmåler løber baglæns, når man producerer mere strøm end man bruger og på den måde er det ikke noget spild. Alternativt kan man have et solcelleanlæg med batterier.

Grøn energi er god energi
Udover det økonomiske aspekt, er der noget andet der gør solceller interessante. Solcelleenergi er nemlig den reneste form for vedvarende energi. Det er gratis og det forurener ikke. Desuden behøver man ikke direkte sol for at anlægget producerer strøm. Et solcelleanlæg reagerer på lys, så selv på en overskyet dag vil det producere strøm. For at du kan benytte solceller, skal du have en inverter, som omsætter strøm til vekselstrøm som kan bruges i en almindelig husstand. Inverteren er stort set det eneste vedligeholdelse der er ved et solcelleanlæg. Den skal nemlig skiftes i løbet af anlæggets første 30 års levetid. Hvor meget strømudbytte du får, afhænger af inverterens kapacitet, så det kan godt betale sig med en god inverter.

Størst udbytte
For at gøre solcelleanlægget så effektivt som muligt, er det klogt at placere anlægget det helt optimale sted. Hvis der i dagstimerne forekommer skygge på anlægget, kan det nedsætte elproduktionen betydeligt. I Danmark skal anlægget være sydvendt, og der må som sagt ikke være nogen træer, bygninger eller lignende, som skygger for solcellerne. Den bedste hældning er et sted mellem 30-45 grader. Dette er på grund af solens placering, og gør det samtidig nemmere at vedligeholde og gøre rent. Hvis du overholder disse få grundregler, vil du få stort udbytte af dine solceller, en gevaldig mindre elregning og mange års garanteret el-forsyning.

Related Posts