Menu Luk

Serverrum og brandslukning

img IX mining rig inside white and gray room

Nu har du endelig fået den der smarte MacBook, som du ønskede dig. Den er stærk. Den har et flot design og er smuk at se på. Og den er behagelig at arbejde med. Den er hverken for tung at transportere – eller for stor til, at du nemt kan pakke den i en taske. Den har bare overtaget alle dine data fra den gamle Mac, som du igennem årene har lagret et eller andet sted på en eller anden sky. iCloud. Google drive. Dropbox. Det er lige gyldigt, hvor dine data er lagret. Du betaler måske et lille månedligt kontingent for at bestemt antal Gigabytes.

Skyen er god men

Det er nemt, og der er ikke problemer med, at dine data bliver tabt eller sendt videre til andre. Alligevel, et godt råd: Lav en backup. Så kan du trygt nyde at arbejde med din nye Mac. Hvorfor skal du lave en backup?

Tænk på, at dine data faktisk bliver lagret på en eller anden server, som du egentlig ikke ved, hvor er. Og den server er en fysisk kæmpestor computer. Den fylder et rum ud. Måske fylder den flere rum. Måske står den sammen med andre servere i det samme rum. Den slags rum kaldes ofte for et datacenter.

Har du tænkt over, hvad der ville ske, hvis der fx går brand i sådan et rum, hvor serverne står? Det vil være katastrofalt for dig og for firmaet, som du har betalt kontingent til i flere år. Du vil miste dine data, hvis computeren i datacenteret brænder sammen.

Brandsikringen i serverrum

Jeg vil ikke skræmme dig, men det kan faktisk godt ske. Dels udvikler computere selv varme, dels kan fysiske bygninger blive angrebet af ildebrand. Fx hvis der er en stor skovbrand, sådan som vi så dem i Spanien og Portugal sidste sommer. Det er derfor de store firmaer, der har store datacentre, altid sørger for at brandsikre deres datacentre. De fortæller dig ikke, at de sørger for at installere sikker og tidssvarende brandsikring af serverrum.

De fortæller dig heller ikke, at de ofte anvender systemer til brandslukning med Inergen.

De vil jo heller ikke skræmme dig, ved at lade dig forstå, at der er altid en risiko for brand i bygninger. Næ, de fortæller dig om, at de beskytter dine data på den bedste måde. Både dine personlige data og de data, som du lagrer der i deres ’sky’. Og det er jo fint. Heldigvis findes der rigtigt gode systemer til brandslukning.

Professionelle rumslukningsanlæg

Nu skrev jeg, at du ikke ved, hvor den der kæmpestore computer, som gemmer alle dine (og andres) data, står. Det kan godt tænkes, at den ikke står i en separat bygning. Den kan måske stå i et særligt rum nede i organisationens hovedkontors kælder. Og her vil firmaet – eller måske forskningscenteret – have installeret et særligt rumslukningsanlæg, der kan sørge for at dræbe en eventuel ildebrand, hvis en af computerne begynder at blive alt for varm.

Varme kan nemlig udvikle selvantændelse. Og det skal undgås. Derfor har administratorerne af alle datacentre fokus på, at de bliver sikret imod brand.

Related Posts