Menu Luk

Anfald med angst

panikangst hos en mand

Nu skete det igen. Du fik et angstanfald. Sådan et af de grimme: Du kunne ikke ånde. Du svedte helt ekstremt. Du rystede på hænderne. Du fik kvalme. Det var rigtigt ubehageligt. Heldigvis varede det ikke så længe. Men lige i de få sekunder, der var du lige ved at dø. Af angst. Du ved slet ikke hvorfor det skete lige der på gaden. Du stod ved fodgængerfeltet og ventede på at den røde mand blev grøn. Og så skete det. Du blev derfor stående i lidt længere tid ved feltet, inden du gik over gaden. Eller rettere: Løb over gaden.

Men hvorfor?

Ja, ingen kan fortælle dig, hvorfor det skete. Vi kan kun gisne. Måske var det en bus, der kørte forbi dig – lidt hurtigere end du brød dig om. Det sker jo, at chaufførerne træder på speederen. De skal holde tiderne. Det kan også tænkes, at du så noget, som fik nogle ubevidste minder frem på hjernehinden. Ingen kan vide det. Du ved det heller ikke selv. Men du ved, at det ikke er første gang, at du fik et angstanfald. Og du har en mistanke om, at det nok heller ikke er sidste. Du har sådan set også overvejet at kontakte en terapeut for at få bugt med angstanfaldene. Det lyder godt.

Du er på den rigtige vej. Angstanfald er jo tegn på, at du lider af angst. Måske ved du ikke lige, hvad det er for en type angst du bliver tortureret af. Men det kan du undersøge. Og en terapeut vil naturligvis hjælpe dig, så du kan få sat ord på den angstlidelse, du har.

Det kan behandles

Det kan godt være, at du lider af en særlig form for angst. Det er slet ikke usandsynligt, at du lider af generaliseret angst. Men det kan også være, at det er panikangst. Den situation med bussen, kan være et eksempel på, at du lider af panikangst. Du har måske overværet en busulykke for mange år siden – og den oplevelse minder din hjerne dig om, når du ser en bus i fuld fart nærme sig din krop. Din krop reagerer så med de specifikke symptomer, som du beskrev for lidt siden.
Behandling af panikangst er ikke en umulig opgave for en terapeut.

Du skal selv tage del

Men behandlingen kræver, at du selv deltager aktivt i processen. Du kan ikke regne med at panikangst behandles uden din egen indsats. Den kræver, at du skal granske mange år tilbage i dit liv. Du skal finde de situationer, der har skræmt dig – og så skal du lære at håndtere dem, så angsten ikke for overtaget. Det handler derfor om, at du skal være helt ærlig overfor dig selv og samtidigt får mod på at tænke på ubehagelige oplevelser. Dernæst handler det om, at du – sådan rent teknisk – lærer at håndtere dine tanker, når du står i lignende situationer. Det er bestemt ikke nemt. Og det vil tage tid. Men du kan godt. Du må ikke give op. Hvis du gør det, så bliver dit liv ikke særligt godt. Og du fortjener altså et godt liv.

Related Posts