Du bliver hvad du spiser. Det ved vi alle, for det har vi alle sammen fået at vide fra vi var helt små. Det er så blevet fortolket mere eller mindre konkret af børn i alle aldre. Der er nu nok noget om snakken, alligevel.
Mens flere og flere danskere kæmper med vægten så er der stadig flere og flere der står uforstående overfor at en normal hverdag kan bidrage til at man bliver overvægtig. Problemet er at det vi i dag anser en arbejdsdag som værende normal når den indbefatter en masse stillesiddende arbejde foran computeren. Det er vi mennesker ikke skabt til, vi er fra naturens side programmeret til at gå på jagt og trave rundt i skoven og på heden for at samle bær og nødder.
For et par generationer siden var problemet ikke så stort, der var størstedelen af Danmarks befolkning beskæftiget med produktion, hvor der blev forbrændt en masse energi ved at producere. I dag er vi et videnssamfund, hvor de flestes arbejde udføres foran en computer, det er slut med at bruge store mængder energi på jobbet, der forbrændes et minimum af kalorier fra skrivebordet ned til kaffemaskinen og tilbage igen.
Gode kulhydrater – spis rigtigt og tab dig
Som vi alle kan forestille os, så er selv en forøgning af vægten med 1-2 kg om året en stor byrde at bære rundt på, når man har gjort dette i 10-20 år. Det er tid til at bryde med at tage ekstra kilo på hvert år, det skal gå den anden vej, eller i det mindste få udviklingen til at stagnere.
Kulhydraterne er det kroppen skal leve af, og det nytter ikke at holde helt op med at spise dem. Men man kan gøre meget for at spise rigtige kulhydrater, eller kulhydrater som ikke gør at du tager på. Faktisk kan man blive slank med kulhydraterne, hvis man gør det rigtigt. Hele hemmeligheden er at man skal holde sig fra at spise de kulhydrater der gør at man tager på, og i stedet fokusere på de kulhydrater, der får en til at tabe sig.
De gode kulhydrater kaldes for langsomme kulhydrater og nogle gange hører man også begrebet komplekse kulhydrater. Langsomme kulhydrater er for alvor blevet populær efter Tim Ferris skrev sin bog om at tabe sig på denne måde. Det fungerer således, at ved almindelige (hurtige) kulhydrater kommer der meget sukker ud i kroppen og musklerne skriger på mere fordi nu har de fået smag for det. Problemet er så, at der er ikke mere sukker og musklerne har først lige fået smag for det. Dette har næsten alle der har spise pasta oplevet, at man er sulten igen kort tid efter – det er denne effekt. Langsomme kulhydrater bliver fordøjet langsomt og langsomt optages i blodet. Denne langsome process gør at man ikke er sulten på samme tidspunkter som man tidligere har oplevet det, og derfor spiser meget mindre. Samtidig holder de langsomme kulhydrater din forbrænding oppe således du taber dig meget med denne metode.
Langsomme kulhydrater – bønner og linser vinder
De langsomme kulhydrater er lidt fremmde for os i lille Danmark, mens de er meget vandt til at spise denne type mad i udlandet. Det er bønner og linser vi taler om. I nabolande som eksempelvis England er det meget udbredt at benytte denne type ingredienser i madlavningen. Her i Danmark er det svært at finde en opskrift på mad med bønner, opskrifter der ikke lige er chili con carne. Man kan nå rigtigt langt ved at skifte dele af de hurtige kulhydrater ud med langsomme kulhydrater. Der er endda mange der taber sig ved blot denne omlægning. Dette må være tæt på definitionen af den bedste slankekur.