Menu Luk

Sådan undgår du glaspest og rust

Du kender det garanteret. Dine ellers så pæne glas har pludselig fået en tåget, hvid farve og der er kommet rustpletter på dit bestik. Virkelig irriterende! Her får du nogle råd til, hvordan du kommer glaspest og rust til livs.

Ifølge Gyldendals Encyklopædi opstår glaspest, når der sker en ionbytning i glasset overflade, hvorved bl.a. calcium-ioner fjernes fra overfladen og efterlader små revner og defekter i glasset. Det sker i opvaskemaskinen, når glassene bliver vasket ved for høj en temperatur. Glaspest smitter derfor ikke fra glas til glas. Den hvide belægning kan i nogle tilfælde skyldes kalk. Hvis det bare er kalk, der er tale om, kan belægningen fjernes ved at lægge glassene i blød i 1 liter varmt vand med 2 dl eddikesyre. Hvis det ikke hjælper, og glassene stadig er tågede og hvide, må du se i øjnene, at dine glas har fået glaspest, og så er der ikke andet at gøre, end at smide dem ud og købe nye.

For at undgå glaspest anbefales det, at man vælger korte opvaskeprogrammer med temperaturer under 55 grader. Har du en energibesparende opvaskemaskine med et øko- eller spareprogram kan du med fordel bruge dette. Udover, at det er bedst for glassene med den lave varme, sparer du også både vand og strøm ved at vælge et øko-program, frem for et almindeligt vaskeprogram. Og du behøver ikke at være bange for, at opvaskemaskinen ikke vasker ordentlig rent. Et kort vaskeprogram ved 50-55 grader vil i langt de fleste tilfælde være nok til, at servicet bliver ren. Desuden anbefales det, at man tørrer sine glas af i hånden. Men skal man hver dag bruge tid på at tørre sine glas af, går hele idéen med en opvaskemaskine lidt tabt. I stedet kan man åbne lågen, så snart vaskeprogrammet er færdigt, så dampen kan slippe ud. Endelig bør man helt holde sig fra at putte krystalglas, dyre vinglas mm. i opvaskemaskinen, hvis man vil være sikker på, at de ikke får glaspest.

Stort set alt bestik betegnes som rustfrit, og man kan derfor undre sig over, at meget bestik alligevel begynder at ruste. Dette skyldes kvaliteten af det stål bestikket er lavet af, og det kan derfor altid være en god idé at spørge forhandleren, om bestikket kan tåle at komme i opvaskemaskinen. For at mindske risikoen for rustpletter, kan man med fordel vaske ikke-rustfri genstande op i hånden. Eksempelvis er æggedelere, strengen på ostehøvlen og sigter ofte lavet i ikke-rustfrit stål, hvilket betyder, at små stykker rust kan falde af i opvaskemaskinen, blive hvirvlet rundt med vandet og sætte sig på bestikket som flyverust, hvorved der opstår rustpletter. Har dit bestik allerede fået rustpletter, er det dog ikke verdens undergang. Det kan fjernes med stålpudsemiddel og lidt knofedt.

Uanset om du døjer med glaspest og rust, er det altid en god idé jævnligt at rengøre og vedligeholde sin opvaskemaskine med afspændingsmiddel og salt. Mangel på afspændingsmiddel kan nemlig også give plettede og stribede glas og ved at rengøre opvaskemaskinen ofte, undgår du desuden den dårlige lugt, der nogle gange kan opstå.

Har du lyst til at læse flere gode råd om opvaskemaskiner så gå ind på opvaskemaskine-guide.dk

Related Posts