Man lærer hele tiden, og efter sidste uges kursus på arbejdet, hvor vi havde besøg af en vinekspert, har jeg lært en del ting om at smage (og ikke mindst vurdere) en vin. Prisen er ikke altid afgørende, jeg smagte vine til 80 kroner som var meget bedre end nogle til 300 kroner, og naturligvis også omvendt. Jeg lærte også om betydning af proppen, som jeg nu altid er begyndt at ”studere” før jeg vælger en rødvin i supermarkedet. Førhen var det meget normalt at vin havde korkprop, men denne har fået konkurrence fra plast- og skruelåg. Korkpropperne er utrolig dyre at fremstille, og bliver derfor ofte erstattet af de billigere plast- eller skruelåg på billige og mindre gode vine (dette gælder dog ikke for australske vine, der lige så ofte har de billigere propper på gode og dyre vine). Det er naturligvis ikke altid muligt at se proppen, men hvis man kan, så kan en korkprop være tegn på god vin. Derudover skal man være opmærksom på, at proppen ikke er hverken sunket eller trykket lidt ud, da dette kan betyde, at vinen ikke længere er god (andre flasker, hvor proppen sidder rigtigt, kan stadig være gode). Der findes naturligvis også undtagelser, og de meget små steder er prisen også en begrænsning mht. valget at prop. En maskine som kan montere skruelåg koster også en del penge, og i en mindre (eller privat) produktion, er det ofte mere rentabelt med den gode gammeldags metode.
Jeg bestiller ofte vin på nettet, da jeg her har de informationer jeg kan bruge, og på den danske vinbutik Govino skriver de desuden ofte hvilken prop der er på. For som nævnt i starten, kan det være svært at se gennem folien, og sjovt nok specielt altid på de vine som netop har en af de billigere propper. Ligeledes benytter jeg Wine Spectator, da de anmelder alverdens vine og giver dem point fra 1 til 100, hvor 100 er vine i virkelig verdensklasse. De vine som har scoret tæt på 100 er helt umulige at komme i nærheden af, medmindre man virkelig har bankbogen i orden. Men vine omkring de 90 er bestemt stadig værd at bemærk, og under tilbudsperioder er jeg tit heldig at finde dem på tilbud. Hvis man finder en vin som har scoret omkring de 90 point til 100-200 kroner, så ved man at der er gjort en god handel. Som med alt andet, handler det naturligvis stadig om smag og behag, men en ekspertvurdering går man aldrig helt galt i byen af. Specielt også hvis man skal spotte de dårlige vine, da en anmelder sjældent tager fejl her.
Ingen ukrudt omkring druerne
Man tror det er løgn, men vin bønnerne i Italien er meget sarte omkring ukrudt omkring deres vinplanter, og man tror det er endnu mere løgn når man så ser dem fjerne det med en ukrudtsbrænder set til 599 på nettet. Og hvilken præcision de arbejder med, der skal ikke ret meget til at slå vinplanten ihjel sammen med ukrudtet.