Menu Luk

Om badetøj

Badetøj er tøj, som er særligt fremstillet med det formål at bade og svømme, enten ved stranden eller i en svømmehal. Badetøjet er som oftest fremstillet i et særligt materiale, som suger så lidt vand som overhovedet muligt, og som hurtigt tørrer igen efter badningen.

I gamle dage badede både herrer og damer i hel badedragt, men i dag har mændene skiftet badedragten ud med badebukser. Herrernes badebukser kan groft set deles op i to kategorier: De stramtsiddende, små speedo’er og de – efterhånden mest udbredte – løstsiddende badeshorts, som går til enten midt på låret eller lige over knæet. Til gengæld er der et væld af farver og mønstre at vælge mellem.

Kvinderne kan vælge mellem badebragt eller bikini. Generelt kan man sige, at badedragten i dag er mest populær blandt lidt ældre kvinder, mens de yngre kvinder foretrækker bikinien. Bikinien blev opfundet i 1946 af en fransk ingeniør ved navn Louis Reard. Bikinien fik sit navn efter Bikini-atollen, hvor USA dengang foretog atomprøvesprængninger. Ifølge opfinderen var hensigten med navnet på det nye badetøj, at det ville vække lige så meget opsigt som en atombombe – men andre rygter siger, at den todelte badedragt fik navnet bikini, fordi Bikini-atollen netop blev sprængt i to stykker ved atomprøvespræningerne.

Selvom Louis Reard altså opfandt bikinien i 1946, så var tanken dog ikke helt ny: En lignende mode var fremherskende så tidligt som i 300- og 400-tallet i Romerriget, og i Bulgarien har man fundet en statue fra det 5. århundrede, som ligeledes var iført en todelt badedragt.

Mens herrerne altså i dag kan vælge mellem to slags badebukser – stramtsiddende eller løstsiddende – så har kvinderne dog lidt flere valgmuligheder, idet der også findes forskellige mellemting mellem badedragten og bikinien, for eksempel den såkaldte monokini, som er en badedragt i kun ét stykke, men som har så mange udskæringer, at den mest ligner en bikini. Desuden findes der overdele, der dækker mere eller mindre – fra den lille, selvsiddende top til små soltoppe, der også er egnet til badning. På samme måde findes bikinitrusser i alle afskygninger: G-streng, tai-trusse, hipster og shorts. Endelig findes der strandkjoler i samme materiale, og som også kan bruges til at svømme i. Hvis du er på jagt efter badetøj så tag et kig her: http://www.dressme.dk/52-badetoj-til-damer, der fange bede modeller.

De allerfleste bruger jo nok badetøjet til sjov og spas ved stranden eller i svømmehallen, men der er naturligvis også mange, der svømmer som en del af deres træning eller som endda dyrker seriøs konkurrencesvømning. Er man en af dem, der mere ser svømningen som en sport end som en munter fritidsbekæftigelse, så er det en god idé at se på, hvilket materiale, badetøjet er fremstillet af – i hvert fald, hvis man er interesseret i, hvor hurtigt, man kan svømme. Der findes nemlig badetøj, som er fremstillet af et særligt materiale med henblik på at modvirke vandmodstanden mest muligt, således at svømmerens hastighed optimeres mest muligt.

Udvalget er stort, og der er noget for enhver smag, hvad enten man blot skal en tur til stranden for at dyppe tæerne, eller man er i gang med at træne til et stort stævne.

Hvis du vil vide mere om badetøj, så tag en kig på wikipedia her.

Related Posts