Menu Luk

Ny teknologi: Robotplæneklipper

Græsset er så småt begyndt at skyde frem, og sneen og frosten har trukket sig tilbage. Mange nyder den første tid i haven, og elsker at gøre klar til årets første udendørs middag. Dog bliver mange hurtig træt af at klippe græsplænen. Og samtidig vedligeholde den, så den kan stå flot hele sommeren igennem. Folk har alle forskellige måder at klare den mindre sjove græsslåning på. Nogle anvender motordrevne plæneklippere, andre den gamle håndskubber og det sidste nye er de automatiske robotplæneklippere. I takt med at der kommer flere hjælpemidler ind i de danske hjem, er interessen naturligvis også blevet øget omkring en løsning som sikrer optimal pleje af græsplænen, uden der røres en finger.

Derudover er der selve vedligeholdelsen af græsplænen. De fleste manuelle græsplæneklippere, eller motordrevne manuelle maskiner, klipper græsset, hvorefter de skal samles op, enten af maskinen selv, eller manuelt efter klipning. Dette for at græsset ikke dækker for ilt til plænen, og ligger en ”dyne” over græsplænen. Denne fejl begår mange, og plænen bliver derved mindre og mindre præsentabel henover sommeren. De nyeste robotplæneklippere, skære græsset så tyndt, at det optages i plænen igen, så man undgår opsamlingen. Dette er en stor fordel, og er faktisk godt for græsplænen. Dette kaldes bioklip og fungere som en slags gødning for din græsplæne. Prisen for en robotplæneklipper ligger dog ofte fra 5.000 DKK og op til en 15.000 DKK. Dette er for mange en betydelig investering, og afholder stadig mange fra at gå over til den fuldautomatiske plæneklipper. Dog ser de som vælger robotten til, en stor fordel i tidsbesparelsen, samt den besparelse der ligger i, ikke at skulle købe benzin til den motordrevne plæneklipper. Og risikoen for at stå med en plæneklipper, som ikke har mere benzin halvvejs i klipningen.

En miljøvenlig robotplæneklipper?
Hvad mange mennesker dog ikke har med i deres overvejelser er det miljømæssige perspektiv i valg af plæneklipper. Ved de motordrevne plæneklippere, vil der slippe en masse benzinrester o.l. ud i atmosfæren, hvorimod man ved en håndskubber eller robotplæneklipper ikke har nogen form for udslip af naturskadelige stoffer. Det er en del, som der er stor fokus på fra politisk hold, men samme overvejelse har ikke fundet vej ind i de danske hjem endnu. Men i takt med mere fokus, og lovgivning indenfor dette område, vil mange danskere nok begynde at kigge mere på denne del i beslutningsfasen. Hvis alle gør sit til at gøre miljøet lidt bedre, er det ikke længere nødvendigt at bruge mange ressourcer og ikke mindst tid på klima-debatten, som ellers har været heftig de seneste par år.

Et faktum er, at sommeren i Danmark ikke altid sikre høj solskin lørdag formiddag, hvor tiden til at slå plænen er der. Og flere og flere synes at foretrække de automatisk robotplæneklippere, eller den fritidsansatte havemand. På den måde for man i stedet for rig mulighed for at nyde haven, når man har en stille stund i den hektiske hverdag. Faktisk er det ofte folk med mindre haver inde i byen, som har en travl hverdag med karriere, børn og træning, der gerne vil have lidt automatisk eller manuel hjælp til græsplænen.

Related Posts