Menu Luk

Når de gamle skal have gjort rent

De fleste holder meget af deres familie og vil gerne bruge en masse tid sammen med dem og hjælpe dem alt det de kan. Alligevel ser vi hver eneste dag hvordan mange gamle mennesker sidder ensomt tilbage og stille visner.

De får ikke besøg af familien og den eneste kontakt de har med omverden er den de har gennem den hjælp de modtager fra kommunen. Mange får kun besøg en gang om dagen og kun i en relativt begrænset periode. Der er ikke penge (og derfor ikke tid) til at give en ordentlig service og de stakkels hjemmehjælpere må styrte rundt for at nå bare en brøkdel af det som vi med rette burde tilbyde de gamle som ikke kan klare sig selv.

Social kontakt

Det seneste nye påfund fra kommunerne er, at de gamle skal have installeret en robotstøvsuger i hjemmet i stedet for at hjemmehjælperen skal spilde tid på at gøre rent. Umiddelbart lyder det jo som en super god ide og det kunne sagtens give noget ekstra tid til lidt samtale eller anden form for social interaktion.

Udfordringen er blot, at denne hjælp gør at tiden den enkelte hjælper kan bruge bliver skåret ned. Hvis der ikke længere skal støvsuges, så kan der måske kortes 5-10 minutter af besøget. Det betyder 5-10 minutter mindre selskab til den enkelte borger. Alt andet lige, så er det bare ikke det samme at skulle tale med en robotstøvsuger som det er at tale med et andet menneske.

Rengøringen er ikke god nok

I forvejen har der været meget omtale i medierne omkring den dårlige standard af rengøring som hjælperne havde tid til at udføre. Måske fordi der ikke var tid nok og måske fordi de ikke var dygtige nok (eller prioriterede noget andet). Resultatet var i hvert fald, at mange ældre mennesker har siddet alene tilbage i snavsede hjem. Det kan vi ikke være bekendt overfor dem.

At de pårørende så burde hjælpe til er en helt anden snak.

TÆNK testede for noget tid siden hvor gode de nye robotstøvsugere var og siden har denne test været meget omtalt. Faktum er, at TÆNK var meget skuffede over de resultater de fik og der var vist endda en der udtalte, at han hellere ville give en almindelig støvsuger til sit barn, da resultatet ville blive bedre. Altså på ingen måde en blåstempling af de modeller der er på markedet lige nu.

Læser man på andre review sites, så er der lidt delte meninger og meget afhænger i bund og grund af gulvet, huset, typen af snavs og hvor rent den enkelte person gerne vil have sit hjem. Vi har alle forskellige grænser for hvornår noget er snavset og hvornår noget er rent nok.

Det de fleste kunne blive enige om var, at en robot kan være med til at holde skidtet nede, men på ingen måde holde et hjem rent. Derfor undrer det mig også, at kommunerne alligevel bliver ved at holde fast i en plan om at rulle dem ud til en masse gamle mennesker. Det lyder som en plan de hurtigt bliver nødt til at rulle tilbage igen.

Related Posts