Menu Luk

Basal information om aminosyrer

Der er mange bodybuildere som supplerer deres kost og træning med aminosyrer. Men hvad er aminosyrer helt konkret, og hvilke fordele er der ved at supplere kosten med aminosyrer. I denne artikel vil vi se nærmere på de helt basale ting omkring aminosyrer. Det ser Rasmus Thorup fra www.Bodylab.dk nærmere på i denne artikel.

Hver gang man spiser en proteinholdig fødevarer, så nedbryder kroppen proteinet til det man kalder frie aminosyrer. Disse aminosyrer indgår i kroppens proteinsyntese, hvor specifikke proteiner sammensættes af disse frie aminosyrer. Det kunne være specifikke proteiner til muskelvæv eller hud. Definitionen på en aminosyre rent kemisk set, er et ethvert molekyle, som indeholder både en aminogruppe og en carboxylsyregruppe. Men i fysiologien er man kun interesseret i de aminosyrer som bruges af den menneskelige krop. Her er der tale om aminosyrer som enten tilføres via kosten, eller aminosyrer som bliver dannet i kroppen.

Der findes 20 aminosyrer, som indgår i kroppens proteinsyntese maskineri. De aminosyrer som vores krop ikke selv kan syntetisere, kaldes for essentielle aminosyrer. Der findes 8 essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer er essentielle, fordi de skal tilføres via kosten. De 8 essentielle aminosyrer kan ses herunder.

 

Essentielle

Isoleucine

Leucine

Lysine

Methionine

Phenylalanine

Threonine

Tryptophan

Valine

 

Der findes mange aminosyrer produkter på markedet. De fleste aminosyrer produkter indeholder dig ikke alle 20 aminosyrer, men ofte særligt udvalgte aminosyrer, som spiller en speciel vigtig rolle. Det kunne være BCAA aminosyrer, eller forgrenede aminosyrer, som spiller en meget vigtig rolle i forhold til muskeltilvækst. BCAA aminosyrer er samtidig anti-katabole, og har derfor en muskelbevarende effekt. Om man har brug for et specifikt kosttilskud med aminosyrer afhænger af mange forskellige ting.

For det første afhænger det af ens kost, og hvor meget protein man får på daglig basis. Men det afhænger også af hvilke kosttilskud man i forvejen får. Aminosyrer er jo som nævnt reelt bare protein som er spaltet ned i mindre dele. Så hvis man i forvejen spiser proteinpulver, så er man i de fleste tilfælde dækket fint ind mht. aminosyrer. Dermed ikke sagt, at der er noget galt i samtidig at supplere med aminosyrer ved siden af. Behovet for specifikke aminosyrer er bare mindre. Man kan sagtens supplere sit whey proteinpulver med ekstra BCAA aminosyrer. Specielt lige efter træning er behovet for BCAA aminosyrer ekstremt højt, så det kan være en god ide, at indtage ekstra BCAA aminosyrer der. Hvis man indtager ekstra BCAA aminosyrer lige efter træning, så vil det have en anti-katabolsk effekt, og dermed forstærke det anabolske respons lige efter træning.

Uanset om man får sine aminosyrer via kosten, via proteinpulver eller via specifikke aminosyrer produkter, så er det vigtigt, at pointere, at muskeltilvækst i høj grad afhænger af at der er frie aminosyrer tilgængelig henover hele dagen. Så er det op til en selv at afgøre, om man vil dække sit behov for aminosyrer vha. almindelige proteinholdige fødevarer eller om man vil dækket sit behov for aminosyrer vha. proteinpulver og/eller specifikke aminosyrer produkter. Det vigtigste er bare, at der hele tiden er frie aminosyrer tilgængeligt henover dagen.

Related Posts