Menu Luk

Genbrug din computer

Hver dag kasseres rigtig mange, stadig funktionsdygtige, computere, hvoraf størstedelen destrueres, selvom der er masser af computerens dele, der faktisk stadig kan bruges. I de fleste computere er det faktisk helt op imod 90 % af delene, der kan bruges til at bygge en ny, velfungerende computer. Efterspørgslen på brugte computere på verdensplan er større end udbuddet, og alligevel er det kun omkring hver femte brugte pc, der bliver genanvendt.

Mange computere må lade livet på grund af små problemer, såsom computervirusser eller beskadigede dele. Fordi computere primært er sammensat at flere moduler og enheder, kan de beskadigede eller udgåede dele udskiftes med nyere modeller uden problemer.

Den nemmeste måde at genbruge sin computer på, er ved at give den væk eller sælge den til en, der ikke har brug for en helt ny computer.

Dette lader computeren være i brug i mindst et par år længere end den ellers ville have været. Der findes efterhånden også mange virksomheder, der udelukkende beskæftiger sig med videresalg af brugt elektronik.

En af de virksomheder er Refurb.dk, der er et dansk anpartsselskab med base i Tilst. Her kan du købe en billig bærbar som er genbrugt.

Refurb.dk sælger via deres hjemmeside brugte computere og andet elektronikudstyr til både private forbrugere og erhvervslivet – altså er hjemmesiden et besøg værd, hvis du er interesseret i at spare lidt på både miljøet og pengepungen.

Hvis computere ikke genbruges korrekt, kan de nemlig lække giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer ud i naturen. Hvis miljøet udsættes for de mange unaturlige kemikalier og materialer der findes i en almindelig computer, kan der opstå farlige situationer i form af blandt andet forurening. Desuden sluger en computer faktisk 80 % af den energi, den bruger i hele sin levetid, under produktionen – altså kræver det mindre energi at stykke en computer sammen af brugte dele, end at købe en fra nu. For hver eneste computer, der bliver genbrugt frem for deponeret, spares miljøet altså på mere end én måde.

Hvis du overvejer at videresælge eller donere din brugte computer, men er bange for at du dermed også videregiver dine personlige oplysninger og dokumenter, bør du enten bede en kyndig om hjælp til at nulstille og slette alt på din computer, eller downloade et program specielt designet til destruktion af data. Flere programmer af denne type kan findes ved en enkelt online søgning – Active Eraser er ét af dem. Programmet vil sikre at ingen vil kunne finde oplysninger og data på din brugte computer efter det er slettet.

Overordnet set består en computer af følgende dele:
•    Kabinet
•    Bundkort
•    Hukommelse
•    Strømforsyning
•    Harddisk
•    Grafikkort
•    CD-ROM drev
… og alle disse dele kan både erstattes og genbruges!

Related Posts