Hvis du har ansatte i din virksomhed eller står for at lede en masse ansatte, så kender du sikkert til det væld af problemer der kan opstår, når man f.eks. skal have en vagtplan til at hænge sammen.
Så er der tømmermænd, så er der sygdom og så er der guldbryllup i Hobro.
Der er mange forskellige problemer der kan opstå og der er forskellige løsninger til hver enkelt ting, men en ting som mange ofte glemmer at tage højde for og som til tider godt kan komme lidt uventet – forhåbentligt kun som arbejdsgiver.
Det er nemlig graviditet. Det betyder, at den ansatte sandsynligvis skal være fraværende i længere tid fra arbejdspladsen, hvilket også kaldes barsel.
Sådan er reglerne for barsel
For at få en forståelse for hvad det betyder at gå på barsel, så skal man første lige sætte sig ind i de forskellige regler. Der er nemlig mange forskellige barselsregler og det kan godt være en lille smule svært at finde rundt i, men de overordnede regler lyder sådan her:
Reglerne kan findes i det der kaldes barselsloven og det er altså et minimum, som gælder for alle der arbejder i Danmark. Du kan altså godt give mere, men du kan ikke give mindre barsel end det loven kræver. Loven sørger for, at man under graviditet kan få lovligt fravær. Det indeholder bl.a. 4 ugers orlov før fødslen. Dette er en ret, men ikke et krav.
Derudover har man pligt til 2 ugers orlov når man har født. Efter dette er der så igen ret til 12 ugers orlov. De ovenstående regler gælder for kvinder. For mænd gælder andre regler.
For en mand er der nemlig kun 2 ugers orlov efter barnet er født. Efter alt dette, så har man 32 ugers orlov som frit kan fordeles mellem de to forældre. Det bliver altså alt i alt til 52 ugers orlov.
Det betyder barsel for dig som arbejdsgiver
At en af de ansatte går på barsel kan betyde mange forskellige ting, men i bund og grund ændrer det ikke det store, selvom det kan være en ulempe for dig. Du kan nemlig ikke på nogen måde ændre ansættelsesaftalen med den ansatte under barsel.
Det betyder at du ikke kan give mindre løn, andre opgaver eller opsige personen. Det lader sig ikke gøre, da barsel er lovligt fravær. Som arbejdsgiver har du krav om at få viden om graviditeten senest 3 måneder før man forventes at føde. Dette gælder for kvinder. For mænd er det kun 4 uger før samt at arbejdsgiver bliver informeret om hvornår orloven holdes. Efter fødslen vil arbejdsgiveren få at vide hvordan orloven vil blive fordelt, så det står klart hvornår man har de forskellige medarbejdere igen.
Hvis du betaler fuld løn til den ansatte på barsel, så kan du få refunderet nogle af disse penge på kommunen. Det kaldes barselsdagpenge. Derudover kan arbejdsgiveren indbetale til Barsel.dk, hvis man ønsker at få refunderet nogle af disse penge, da det er en mere økonomisk løsning.