Menu Luk

Træt af det kolde vejr?

Øv, hvor er det danske vejr dog bare trist og koldt for tiden. Selvom dagene så småt er begyndt at blive længere, bider frost og kulde i kinderne, og næsen løber konstant. Kong Vinter har indtaget Danmark, og intet tyder på, at han har tænkt sig at forsvinde foreløbigt…

For ikke at miste modet helt, har jeg søgt internettet tyndt efter gode råd til at komme igennem vinteren på bedste vis. Øverst på listen over gode råd er selvfølgelig en rejse til de varme lande, men rækker økonomien eller feriekontoen ikke, er der heldigvis andre muligheder:

Lysterapi

Ofte opstår en vinterdepression pga. en kombination af de mørke dage og det kolde vejr. Lysterapi og daggryssimulation siges at kunne helbrede selv de sværeste vinterdepressioner ved at “snyde” kroppen og opretholde døgnrytmen – hele året.

Lysterapi behøver ikke finde sted hos en behandler – det kan sagtens klares derhjemme eller på arbejdspladsen. Alt, hvad du behøver for at komme i gang, er et lysvisir, en arbejdslampe eller en daggryssimulator. Priserne for en lysterapilampe starter ved ca. 1.000,- og kan købes på nettet og i diverse specialbutikker rundt om i landet.

Spis sundt

Dette råd må ikke opfattes som en løftet pegefinger. Jeg er ingen sundhedsfanatiker, og bliver det heller aldrig. Dog er jeg nødt til at indrømme, at siden jeg begyndte at spise frugt og grønt hver dag, er jeg blevet friskere – og humøret er steget. Din kost skal selvfølgelig varieres, og du må hjertens gerne spise kød – bare du husker at spise grønt til hver måltid.

Helt præcis hvordan frugt og grønt påvirker kroppen, ved jeg ikke. Jeg er dog ikke i tvivl om, at min kostomlægning har haft en positiv effekt på mit humør i de kolde måneder. Og så gør det jo heller ikke noget, at man taber sig lidt 🙂

Dyrk motion

Endnu et sundhedstip, som ingen af mine venner ville have troet, skulle komme fra mig. Jeg har aldrig dyrket sport, og det interesserer mig slet slet ikke at se på det i fjernsynet. Igen må jeg dog krybe til korset og indrømme, at en gåtur om dagen gør underværker på humøret. Prøv evt. forskellige sportsgrene/aktiviteter, så du ikke løber død i at gøre det samme hver dag. Motion kan også bare være at klippe hæk, samle skrald i en trillebør etc.

Når man dyrker sport, frigiver hjernen endorfiner (kroppens eget morfin/narkotika), hvilket  medfører, at humøret stiger. Ydermere kommer der gang i blodomløbet, så du lettere kan holde varmen i den kolde tid.

Tænk positivt

Sidste punkt på listen virker indlysende, og jeg måtte da også trække på smilebåndet, første gang jeg så overskriften på en af de mange lister over værktøjer mod vinterdepressioner. Ikke desto mindre virker det… – og hvad har man i øvrigt at miste?

Tving dig selv til at finde de positive ting i alting. Se muligheder i stedet for begrænsninger. Rent faktisk går verden jo ikke i stå, bare fordi det er koldt udenfor. Savner du at slikke sol på stranden, kan du tage i solcenter, savner du at grille, kan du købe en indendørs grill, vil du bade, kan du gå i svømmehallen etc. etc. Der findes masser af gode alternativer til alle de traditionelle sommeraktiviteter.

Related Posts