Menu Luk

Lokale vinduer og døre

Det var faktisk et interessant virksomhedsbesøg, jeg var på i aftes i den erhvervsklub, hvor jeg er medlem. Vi besøgte en lokal producent af vinduer og døre, som har haft ganske pæn succes gennem de seneste år. Indehaveren kunne således fortælle os, at virksomheden hvert år de seneste fem år har præsteret en stigning på mellem 15 og 20 procent pr. år.

Det har betydet en hel del på lokalt plan, for selv om virksomheden er meget automatiseret, kræver det uvægerligt mere arbejdskraft, når der skal produceres mere. Således var der for fem år siden beskæftiget 12 mand med produktionen af vinduer og døre, og i dag er der ikke færre end 30 medarbejdere, omregnet til fuldtidsstillinger.

Vi fik en god og informativ rundvisning på fabrikken, som var i fuldt sving, selv om det var aften. Lige i øjeblikket har det nemlig været nødvendigt at arbejde i to-holds skift for at imødekomme efterspørgselen.

Det var interessant at opleve, hvordan man producerer moderne vinduer, som ser alt andet end moderne ud. Fabrikken har nemlig valgt at satse på vinduer i rustikt design, for der er et temmelig stort marked for denne type vinduer, som designmæssigt passer bedre til lidt ældre huse, end de helt moderne vinduestyper gør.

Så det er ikke så meget til nybyggeri, at virksomheden leverer sine varer, men derimod til udskiftning af gamle vinduer og døre, for normalt er det jo sådan, at selve huset kan holde i mange flere år end det træværk, som er brugt i vinduerne og dørene.

Indehaveren fortalte os, da vi sad i virksomhedens kantine med kaffe og smørrebrød, at et begreb som standardmål slet ikke er noget, de beskæftiger sig med på den fabrik. Vi laver nemlig ikke vinduer til lager, men kun i fast ordre, fortalte han. Det betyder helt naturligt også, at virksomheden ikke ligefrem leverer billige vinduer, men til gengæld varer af høj kvalitet og fremstillet efter de mål, som slutkunden har brug for.

Han underholdt os ret længe med at fortælle om selve fremstillingsprocessen, som vi kunne forstå er ganske kompliceret. Der bruges normalt fyrretræ til produktionen af vinduerne, men det skal være træ af høj kvalitet. Vinduesrammerne skal naturligvis males, og det er også en kompliceret proces med en første gangs grunding under højt tryk, så grundmalingen trænger godt ind i træet. På den måde øges holdbarheden og modstandsdygtigheden mod råd og svamp betydeligt, forklarede indehaveren.

Jeg var helt sikkert ikke den eneste af os fra erhvervsklubben, der sad med en fornemmelse af, at hvis jeg på et tidspunkt skal have udskiftet vinduerne i mit hus, vil jeg vælge at få denne virksomhed til at levere varen, for indtrykket af høj kvalitet og hensyntagen til individuelle ønsker var tydeligt.

Vi havde naturligvis også mulighed for at stille spørgsmål, og det var der flere af os, der gjorde. En af mine klubkammerater ville for eksempel gerne vide, om de termoruder (her), fabrikken bruger i sine vinduer, er de mest energirigtige, man kan få. Og det er de i alle tilfælde, forsikrede indehaveren, der i øvrigt også står bag JNA.

Related Posts