Menu Luk

Lige smart nok

Det var oprindeligt et anonymt tip, der gav os i politiet mulighed for at afsløre et par meget flittige tyveknægte, som havde specialiseret sig i at begå indbrud i virksomheder, hvorfra de konsekvent kun stjal reservedele til hvidevarer.

Vi har været i samarbejde med to andre politikredse om sagen, fordi der har været den type indbrud flere forskellige steder i landet. I lang tid kom vi slet ikke nogen vegne med opklaringen, men så fik vi som sagt et anonymt tip, som for det første pegede på, at tyvene nok kom fra vores politikreds, og som for det andet antydede, hvilke personer vi burde koncentrere os om.

Det satte skub i efterforskningen, og det tip, vi havde fået, indeholdt to konkrete navne på personer, som vi perifert har været i berøring med tidligere, men de har begge to holdt deres sti ren i et par år – troede vi.

Den ene af de to har i et godt stykke tid lejet en stor garage her i byen, og da vi fandt ud af det, var det selvfølgelig nærliggende at aflægge et besøg og finde ud af, hvad garagen blev brugt til. Vi fik en dommerkendelse, så vi kunne trænge ind i garagen uden ejerens tilladelse.

Og det var artige ting, vi fandt i garagen. Der var hundredevis af mindre kasser med billige reservedele til opvaskemaskiner og andre husholdningsmaskiner, og reservedelene var fortsat i original indpakning.

Vi fik efterfølgende en dommerkendelse, der gav os mulighed for at beslaglægge de mange reservedele, som helt klar var tyvekoster. På det tidspunkt kunne vi ikke finde frem til de to personer, som vi formodede stod bag tyverierne, men i ventetiden kontaktede vi et par af de firmaer, der havde været udsat for indbrud.

Det ene af firmaerne kunne dokumentere, at et bestemt parti reservedele til Electrolux i hvert fald stammede fra deres firma, for de enkelte papkasser var forsynet med en label med både en stregkode og firmaets logo.

Så vi stod med et ganske solidt bevismateriale, da vi nogle dage senere langt om længe fik fat på de to mistænkte. De var ikke særligt meddelsomme i starten, men under en afhøring efter at de var blevet varetægtsfængslet, erkendte de alligevel, at de stod bag tyverierne.

Det var en kollega og mig selv, der foretog afhøringen, og jeg spurgte lidt nysgerrigt, hvad man dog skulle bruge alle de reservedele til. Forklaringen kom lidt tøvende, men vi fik da hevet en forklaring ud af dem.

De havde nemlig planer om at starte en net butik, hvor de ville sælge tyvekosterne. Det hele var startet med, at den ene af dem havde søgt på nettet efter reservedele til vaskemaskine, fordi hans egen vaskemaskine var gået i stykker. Han var blevet overrasket over, hvad han opfattede som meget høje priser, og det havde givet ham ideen til tyverierne.

De to havde besluttet, at de først ville oparbejde et stort lager, før de ville begynde at sælge af varerne. Så langt nåede de ikke, og i dag er samtlige tyvekoster blevet fordelt til dem, de er stjålet fra.

Related Posts