Menu Luk

Synet svigtede

Mine jagtkammerater var noget overraskede, han jeg huske, da vi for knap fire måneder siden var på andejagt, og det ved afslutningen af jagten viste sig, at jeg var den af os alle sammen, der havde skudt færrest ænder. Det plejer nemlig at være omvendt, fordi jeg i alle mine år som jæger faktisk har været en god skytte.

Det ærgrede selvfølgelig også mig selv, og jeg spekulerede en del over, hvorfor mit syn gennem sigtekornet havde virket noget sløret den dag. Jeg havde ikke været på druk dagen før, så jeg kunne ikke umiddelbart finde en forklaring, så jeg valgte at slå det hen.

Men kun til næste dag, for da opdagede jeg, mens jeg kørte bil, at teksten på vejskiltene virkede underligt ulden, hvad jeg ikke havde været udsat for tidligere. Den tanke meldte sig selvfølgelig, at der måske var noget i vejen med mine øjne.

Øjenlæge nødvendig

Da mine synsforstyrrelser ikke forsvandt igen, bestilte jeg tid hos en øjenlæge. Det i sig selv var lidt underligt, for selv om jeg netop har rundet de 60 år, har jeg faktisk aldrig tidligere i mit liv haft brug for at konsultere en øjenlæge.

Der var lidt ventetid på at få en konsultation, så jeg havde yderligere et par uger til at konstatere, at alting virkede noget uldent i mit syn. Bladene på træerne flød sammen til en grøn masse, og det begyndte også at knibe med at læse underteksterne på fjernsynet.

Grå stær – hvad nu?

Endelig kom jeg til undersøgelse hos øjenlægen, og han var ikke længe om at konstatere, at begge mine øjne var blevet ramt af grå stær. Eftersom jeg aldrig tidligere har fejlet noget i øjnene, var jeg noget nær chokeret over den besked, men øjenlægen tog det nu meget roligt og fortalte mig, at det er en meget udbredt lidelse hos mænd i min alder.

Og du skal ikke frygte, at lidelsen ødelægger dit syn, for der er god hjælp at hente via en lille operation, hvor man udskifter de matte linser i dine øjne med nogle kunstige, så du igen kan se normalt, fortalte øjenlægen og fortsatte:

Der er tale om en ganske lille operation, som klares på under en halv time, og du kan tage hjem til dig selv bagefter. Rent faktisk er det sådan, at grå stær operation er det hyppigst udførte kirurgiske indgreb af alle, og risikoen for uheldige bivirkning måles i promille, fortalte øjenlægen. Læs mere om Grå stær og behandling her.

Han spurgte mig, om jeg brugte briller, når jeg skulle læse. Det kunne jeg svare benægtende på, men han ville alligevel foretage en undersøgelse af mit syn, for hvis jeg for eksempel var en smule langsynet, hvilken er meget almindeligt i min alder, ville det være en fordel at indoperere en multifokal linse i hvert øje, fordi sådan en kan give mig normalt syn både på kort og lang afstand.

Der var ikke ret meget ventetid på operationen, som jeg fik foretaget i sidste uge. Nu ser jeg godt igen, så jeg glæder mig til den næste jagt, som finder sted om to uger

Related Posts