Menu Luk

Juridiske termer

Hvad er skattesvig

Det er vel tilladt at blive lidt overrasket, når ens 14-årige datter pludselig begynder at stille spørgsmål om forskellige, juridiske begreber. Men da Jannie i aftes begyndte på det, hang det nu naturligt sammen med, at hun i denne uge er i virksomhedspraktik på et advokatkontor. Hun har valgt sådan en virksomhed, fordi hun i de senere måneder er begyndt at tænke på, at hendes erhvervsmæssige fremtid godt kunne være som jurist, og så er det selvfølgelig naturligt, at hun gerne vil snuse lidt til faget, når chancen opstår.

En fremtid som jurist

Men hun er åbenbart for stolt til at spørge sig frem hos de jurister, hun i denne uge omgås, og så må jeg jo prøve at hjælpe hende med begreberne, selv om det ikke lige er mit fag. Så da hun spurgte mig om, hvad mandatsvig egentlig indebærer, var min første tanke, at det vidste jeg da godt. Men jeg må indrømme, at jeg søgte lidt hjælp på nettet til forklaringen, for jeg ville ikke sende hende af sted med en forklaring, der ikke var helt korrekt.

Så da jeg havde fortalt om, at det handler om, at en person, der er sat til at forvalte økonomiske midler for en anden, og så gør det på en måde, som forvalteren selv scorer kassen på i stedet for formuens ejer, så er det mandatsvig.

Jamen, spurgte Jannie, hvad er så forskellen på det og underslæb? Her kunne jeg klare svaret uden at søge hjælp og fortalte hende, at underslæb er tæt på at være det samme, men her drejer det sig ikke om penge, som den, der begår forbrydelsen, forvalter for en anden, men om penge, som er i vedkommende varetægt, og som så kommer op under neglene på forbryderen.

Den kriminelle verden

Vi kom langt omkring i den kriminelle verden i aftes, men vi måtte lige omkring en sproglig diskussion også, fordi jeg måtte gøre det klart for Jannie, at der rent faktisk er forskel på bedrag og bedrageri, for den sidstnævnte betegnelse er noget, der er strafbart, mens ordet bedrag vel bare dækker over en eller anden form for fup – som for eksempel i ordet synsbedrag, hvor en person synes at se noget andet, end det der rent faktisk er virkeligheden.

Selv om Jannie kun er 14 år, har hun udmærket styr på, at når man tjene nogle penge, så skal man også betale skat af dem, så det offentlige får indtægter til at drive sygehuse, skoler og så videre. Derfor var hun heller ikke i tvivl om, hvad det juridiske begreb skattesvig indebærer, for som hun tørt sagde, så er det vel bare det, der sker, når nogen udfører sort arbejde.

På et tidspunkt faldt det mig ind at prøve hende lidt af, så jeg spurgte, om hun vidste, hvad hæleri er for noget, og jeg vil da gerne erkende, at jeg følte lidt faderstolthed, da hun uden tøven svarede, at det er noget, man gør sig skyldig i, hvis man køber noget, der er stjålet – også selv om man ikke ved med sikkerhed, at det er stjålet.

Jura er andet end krimi

Endelig er det jo værd at huske på, at jura handler om meget andet end lige den kriminelle verden, straffelov og den slags. Advokater beskæftiger sig jo også med et hav af andre områder – som for eksempel:

 

 

Related Posts