Menu Luk

Miljø og emballage

Her i familien går vi meget op i at passe på miljøet. Vi gør, hvad vi kan for ikke at belaste det. Fx så køber vi gavepapir, der er lavet af genbrugspapir her op til jul. Vi sørger også for, at de madprodukter, vi spiser, er produceret under miljøvenlige forhold. Og når jeg køber tøj til børnene, så kigger jeg da også efter om materialerne, tøjet er lavet af, er produceret økologisk. Ikke kun mener jeg, at det er bedre kvalitet. Jeg mener også, at det i længden er billigere – for os og for samfundet. Og mht. madprodukterne, så har jeg da konstateret flere gange, at de økologiske smager bedre.

Emballage

Det kan godt være, at de økologiske produkter er lidt dyrere, men jeg tror altså på, at den udgift bliver vendt til gevinst: bedre miljø, bedre helbred. Ok, det er rigtigt, at vi ikke kan undgå emballage, som ikke er lavet af genbrugsmaterialer. Der er jo også noget med sikkerhed ved indpakning af fx madvarer. Det går ikke, at bakterier kan udvikle sig, hvis madvarernes emballage ikke er sikker.

Det er jeg med på. Men en gang imellem, så synes jeg, det er fjollet at købe 4 økologiske æbler, som er pakket ind i plastikbakker og plastikfilm, når jeg ved, at jeg kan købe dem på torvet og få dem lagt i en papirspose, der er fremstillet af genbrugspapir. Så jeg synes, at man skal tænke sig om. Og især her op til julen. Vi ved jo, at vores forbrug stiger meget i december. Men det behøver jo ikke at belaste miljøet. Hvis vi nu bare beslutter os for at købe det, vi har brug for, og ikke mere end det. Så er jeg sikker på, at alle ville have det bedre. Vi kunne også vælge at købe ind på andre måder. Fx at købe osten i store stykker og få et stykke pakket ind i vokset papir, som kan genbruges. I stedet for at købe skiveskåret ost, hvor hver eneste skive er pakket ind i plastikfilm. Det er jo klart, at en pakke skiveskåret ost kræver meget mere emballage end et enkelt stykke. Skiverne skal jo ikke mugne. Men hvis du nu forestiller dig, at du køber en pakke med 8 skiver i, så skal der faktisk 7 gange mere emballage til, for at det er sikkert, og kan holde sig, end hvis du bare køber en blok ost.

Gaveindpakningen

Det samme med julegaverne. De skal naturligvis pakkes godt ind. Nogen kan finde på at pakke en lille gave ind i en kæmpe papkasse, som de så er nødt til at fylde med træuld eller bobleplast. Hvorfor skal det til? Kan man ikke finde på andre måder at kamuflere en gave på? Den store kasse kræver meget mere gavepapir, og man risikerer, at den lille gave ryger ud sammen med træulden. Nej, jeg siger ikke, at der ikke skal være plads til at have det sjovt lave overraskelser eller nyde. Jeg siger jo bare, at vi godt kunne tænke os om og bruge vores fantasi lidt bedre.

Related Posts