Menu Luk

Hjælpemidler til ældre

Ældre mennesker

Har du nogensinde tænkt over, hvor heldig du er, at du lever i et land, hvor der er mulighed for, at du kan få et langt, rigt og selvstændigt liv? I mange andre lande er det ikke muligt at få lov til, at blive gammel og at kunne klare sig selv. I mange lande er de ældre mennesker, der måske lider af en kronisk sygdom totalt afhængige af, at deres familie kan tage sig af dem. De har simpelthen ikke muligheden for at få hjælpemidler eller tilskud dertil, så de kan leve selvstændigt. Og personlig selvstændighed er noget, vi alle sætter højt. Også dem, der bor i fattigere omgivelser.

Velfærdsteknologi

Her i landet er der heldigvis gode muligheder for at få hjælp til alle de forskellige hjælpemidler, som vi kan få brug for, især når vi bliver ældre – eller syge. Hjælpemidlerne hører ind under den gruppe produkter, som vi normalt kalder for velfærdsteknologi – se her.

Det kan være produkter, der sigter på at minde et menneske med demens om at tage sine piller til store og forholdsvist dyre produkter, som fx plejesenge og seniorsenge. Der kan også være tale om særlige dyner, der kan få et uroligt, lille menneske – måske et barn med ADHD – til at falde til ro. Velfærdsteknologien dækker også over produkter, som først og fremmest blev udviklet til at hjælpe mennesker med motoriske eller balanceproblemer. Fx en badetaburet eller en særlig balancestol, som kan bruges i hjemmekontoret. Mange af disse produkter er blevet til produkter, som vi alle har i vores hjem. Også selvom vi ikke har brug for særlige hjælpemidler. Et eksempel: Kig på sæbedispenseren, du har stående i dit badeværelse!

Den geniale sæbedispenser

Sæbedispensere med sensor blev først og fremmest udviklet til hospitalerne, hvor der er store krav til hygiejnen. De har mindre flader, hvor sæben kommer i berøring med andre overflader, og hvorpå bakterier kan sætte sig – de er derfor mere hygiejniske at bruge. Fx i forhold til en almindelig gammeldags sæbeholder.

Kender du et hjem, hvor der ikke bruges sæbedispensere? I dag kan du købe en sæbedispenser i hvilket som helst supermarked. Men sæbedispensere blev også udviklet til at kunne fastsættes på en væg eller et bord. Dette hjælper et menneske, der fx lider af Parkinson til nemmere at kunne vaske sine hænder eller at få vasket tallerkenen op efter frokosten. Det er jo ikke nemt at holde på et glat stykke sæbe, eller en halvvåd bøtte med opvaskemiddel, når hænderne ryster, og man ikke har helt kontrol over musklerne.

Et vidt begreb

Så ja, velfærdsteknologi spænder over mange produkter, som vi ikke altid tænker på som velfærdsteknologi. Og heldigvis er der mange ingeniører og forskere, der bliver ved med at udvikle ny velfærdsteknologi. Den digitale verden, som vi lever i, kan også siges at være en god, bidrager til velfærdsteknologi. Den giver os mulighed for hurtigt at kunne tilkalde hjælp, hvis vi får brug for det. Vi kan fx tilkalde en ambulance via en app, hvis vi fx falder og slår os og ikke kan rejse os op igen.

Related Posts