Menu Luk

Hjælp til virksomheder

Det sidste års tid har jeg brugt på at hjælpe en virksomhed i byggeindustrien med at komme videre. Den havde forskellige problemer med arbejdsskader, faldende ordrer og dermed faldende indkomst. Det begyndte at blive svært for virksomheden at finde kvalificeret arbejdskraft. Muligvis fordi den opbyggede et rygte som værende en dårlig arbejdsplads. Ledelsen af virksomheden besluttede, at der skulle gøres noget drastisk ved den dårlige situation. De havde hørt om Lean, men vidste egentlig ikke noget om, hvad de var. Men modige mennesker, som de er, så ringede de til firmaet, jeg er ansat i, og bad om en samtale med en Lean konsulent. (Mig.)

Afklaring først

Jeg blev sendt ud til virksomheden for at få afklaret med ledelsen, hvad det var, de ville. De forklarede om problemerne, de havde og håbede på, at jeg kunne give dem et par gode råd. De havde hørt, at Lean er effektivt.
Det første jeg måtte gøre, var at forklare dem, at Lean principperne er ikke noget man bare lige indfører fra dag 1 til dag 2. Det tager tid, og det er noget, der skal involvere alle medarbejdere i virksomheden. Lige fra topledelsen til dem, der udfører ufaglært rutinearbejde. Lean henvender sig til mennesker, ja, men Lean drejer sig mere om, at alle i virksomheden skal tænke på den som én sammenhængende organisme. Ikke som et sæt af forskellige niveauer eller opgaver i en arbejdsproces, hvori den enkelte medarbejder har sin plads. Jeg kunne se på ledelsen, at der var lidt blandede følelser, da jeg sagde det.

Hvad gør vi så nu

På den ene side: Skuffelse (Øv, vores problem kan ikke løses sådan ”vupti”) og på den anden side: Nysgerrighed (Hvad gør vi så, og hvordan?).
Derfor forklarede jeg dem, at vi kan arbejde på at indføre Lean hos dem på følgende måde: De skal finde interesserede medarbejdere – gerne på mellemlederniveau i hver afdeling i deres virksomhed, som skal sendes på kursus om Lean. Jeg fortalte dem, at vores virksomhed tilbyder forskellige Lean kurser, og at jeg ville anbefale, at de sendte deres medarbejdere på et introduktionskursus, så de kunne lære om, hvad Lean er. Samtidigt ville jeg påtage mig at være deres fast, tilknyttede Lean konsulent, som ville være til stede og hjælpe processen i gang. Og skubbe den videre, når virksomheden var klar til næste niveau i processen mod at indføre Lean.

Kurser er en god start

Jeg fortalte dem, at det ikke er nødvendigt, at de venter til næste år med at sende deres medarbejdere på Lean kursus, men at vi, sagtens kunne afholde et introduktionskursus for dem i deres virksomhed på deres egne præmisser.
Vi talte frem og tilbage om hvornår vi kunne starte. Vi fandt en dato og gik i gang.

Til Lean kurset, som vi afholdt i virksomheden, kom der 8 mellemledere og 2 fra topledelsen. Kurset varede 2 dage. Samtidigt gik jeg i gang med de indledende øvelser, som gik ud på at identificere problemer og knudepunkter i virksomheden.
Siden da har virksomheden sendt nogle af lederne på andre af vores Lean kurser, og i dag er virksomheden klar til at arbejde videre med Lean uden en Lean konsulents bistand. Og den har fået glade medarbejdere og et godt rygte tilbage.

Related Posts