Menu Luk

Akne

Når man er plaget af akne, dukker der helt naturligt en masse spørgsmål frem. De fleste spørgsmål vedrørende akne er naturligvis omkring, hvordan man kan slippe af med aknen. Akne er en meget udbredt hudlidelse, som mange unge mennesker døjer med.

Akne er en hormonel betinget hudlidelse, som opstår ved, at der dannes ekstra mange hormoner og dermed ekstra meget talg i hårsækkene og talgkirtlerne. Når hårsækkene eller talgkirtlerne tilstoppes, opstår der betændelse, som vi bedste kender som bumser eller hudorme.

Vi har listet nogle af de hyppigst stillede spørgsmål vedrørende uren hud herunder:

Hjælper solbadning på akne?

Solbadning kan hjælpe til at reducere akne, da hudsygdommen bliver mindre synlig ved en jævn pigmentering. Ultraviolet (UV) lysbehandling anvendes også hos nogle hudlæger. Ved en for kraftig soludsættelse fx. i forbindelse med en udenlandsrejse, kan der ved hjemkomsten til knap så solrige himmelstrøg, komme udbrud akne.

OBS: Som med så meget andet, så skal solbadning være i begrænsede mængder uden at overdrive og undgå kunstige stråler fra et solarium.

Har min livsstil indflydelse på akne?

Det er ikke videnskabeligt bevist, at akne blusser op af usund livsstil og kost. Dog skal man være opmærksom på evt. reaktioner efter indtagelse af fx. fedtholdig mad og alkohol, da det kan påvirke netop din grad af akne. Det skader derfor ikke at leve og spise sundt. Det vides dog, at stress forværrer akne.

Hvor hurtigt virker behandlingen af akne?

Alle mennesker reagerer forskelligt på lægemidler og de forskellige behandlingsformer. Du skal dog regne med 6-8 uger, før der kan ses fremskridt. Hvis du med regelmæssig eller daglig brug af et lægemiddel ikke har fået resultat efter 3 måneder, bør du i samarbejde med egen læge forsøge et andet præparat.

Smitter akne?

Nej, akne smitter ikke. Det er en skrøne, at akne kan smitte, men det behøver man ikke at frygte.

Er akne arvelig?

Undersøgelser viser, at der er en arvelig tendens til akne. Har en af dine forældre været plaget af akne, så er der altså større sandsynlighed for, at efterkommere også får det.

Er akne relateret til kosten?

Som tidligere nævnt er det ikke videnskabeligt bevist, at akne er relateret til kosten. Dog har undersøgelser vist, at mennesker, der spiser en kost med et lavt indhold af fedt og fedtstoffer og et højt indhold af kostfibre såsom ufordøjelige fibre fra fx grønsager og frugt, plages mindre af akne end de mennesker, der spiser en mere fedholdig kost, såsom: fedt kød, chokolade, frituremad, fastfood, smør og peanuts.

Sukkerholdige drikke som sodavand, hyldeblomst, icetea etc. øger også tendensen til akne, lige som alkohol også kan være med til at øge tendensen. Derimod er det godt at drikke rigeligt med vand, da det er med til at rense kroppen for affaldsstoffer.

Bliver akne forværret af kosmetik?

Ja, akne kan godt forværres af kosmetik. Det er derfor vigtig at benytte vandbaseret kosmetik og cremer. Olie og fedtholdige produkter tilstopper porerne i huden og kan derfor give bumser. Vi håber, at du med ovenstående spørgmål og svar er blevet klogere på, hvordan du slipper af med akne.

Kilde: BODYLUX.DK

Related Posts